Emtia piyasasında son durum: Jeopolitik riskler ve doların fiyatlara etkisi

Jeopolitik Riskler Emtia Piyasalarını Nasıl Etkiliyor?

Dünya genelinde artan jeopolitik riskler, emtia fiyatlarını desteklerken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadelesinin uzun sürebileceği endişeleri ve güçlenen dolar endeksi, emtia piyasalarında fiyatlamaları zorlaştırdı.

Dolar endeksi, geçen hafta 13 aylık zirvesine ulaşarak Fed’in politika faizinde yavaş indirme olasılığının güçlenmesiyle yükseldi.

Fed yetkilileri, enflasyonun durabileceği uyarısında bulunarak faiz indirimi olasılığının düştüğünü belirtirken, jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlikler global piyasalarda risk algısının yükselmesine neden oldu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik, özellikle nükleer misilleme tehdidiyle altın ve diğer emtia talebini artırdı.

Altın, 2023’ten Beri En Hızlı Artışını Kaydetti

Altının ons fiyatı, Mart 2023’ten bu yana en büyük haftalık artışını yaşayarak yüzde 6 yükseldi. Swiss Investment Bank (UBS) analistleri, merkez bankalarının daha ılımlı para politikası izleyeceğini ve jeopolitik risklerin devam edeceğini belirterek altın fiyatlarının yükseleceğini öngördü.

UBS analistleri, dolar endeksinin kısa vadeli güçlü kalabileceğini ancak merkez bankalarının altın rezervlerini artıracağını belirtti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı, yenilenebilir enerji yatırımlarının gümüş piyasasını etkilemesi bekleniyor.

Earth AI ve Legacy Minerals, Avustralya’da paladyum mineral sistemi keşfettiklerini açıkladı. Bu keşif, dünyanın en büyük platin grubu element arama alanlarından biri olma potansiyeline sahip.

ABD, Rusya’ya Yaptırımları Artırıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını artırması, ABD ve İngiltere’nin derinlemesine saldırı yapma seçeneği sunan füzeler sağlamasıyla gerginlik yarattı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’yı Ukrayna işgali nedeniyle cezalandırmak için adımlarını artırırken, Kremlin yeni yaptırımları Rus gaz ihracatını engelleme girişimi olarak değerlendirdi.

Hindistan’ın petrol ithalatı artarken, Brent petrol ve doğal gaz fiyatları yükseldi.

Pirinç Fiyatları Artışına Rağmen Talep Sürüyor

Buğday fiyatlarındaki düşüş, çiftçilerin buğday stoklarını artırarak un üreticilerinin düşük stoklarla çalışmasına neden oldu.

Global buğday stoklarının düşmesiyle buğday fiyatları artarken, Rus çiftçilerin bu yıl daha az buğday ekerek karlı ürünlere yöneleceği bekleniyor.

Asya’da pirinç fiyatlarındaki artışa rağmen tüketim alışkanlıkları nedeniyle talep devam ediyor.

Kahve ve Kakao Rekor Üstüne Rekor Kırıyor

Kahve fiyatları rekor seviyeye yükselirken, kakao fiyatları da yüksek seyrini sürdürdü. ABD’de kahve fiyatları tüm zamanların zirvesine ulaşırken, kakaonun ton başına fiyatı yükseldi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top